Muziek met vele gezichten

Voor de tiende keer organiseert de Kerkgroep St. Petrus Bergeijk ’t Hof de ‘‘Open Kerkdagen’’ in de Hofkerk te Bergeijk. Het doel van deze dagen is de Bergeijkse bewoners en toeristen kennis te laten nemen van dit bijzondere erfgoed.

De Hofkerk vertelt het woordeloze verhaal van haar geschiedenis en de historie van de gemeenschap, die haar ooit met bloed zweet en tranen heeft gerealiseerd voor de eredienst.

Ook dit jaar is er in samenwerking met de Heemkundekring van Bergeijk een tentoonstelling ingericht, met het thema ‘‘Muziek met vele gezichten’’.

In de tentoonstelling wordt het verhaal verteld van muziek en de koren in de eredienst.

De volgende onderdelen zijn in de tentoonstelling opgenomen:

• Het Gregoriaans, hoe het begon
  • De faciliteiten, die het koor in de Hofkerk had in het begin van de 17de eeuw
  • Gezangen uit de protestantse periode
  • Geschiedenis van de orgels van de Hofkerk
  • De verschillende koren die zongen in de Hofkerk. Het Herenkoor van toen en nu, het Dameskoor, het Gemengd koor, het Knapenkoor ‘de Sangertjes van de Eyckelbergh’, Meisjeskoor, Kinderkoor, Jongerenkoor, Ouderen koor, het Eyckelberghkoor en het Teutenkoor.
  • Naast de vaste Latijnse gezangen had elk koor zijn eigen Nederlands repertoire, dat na het 2de Vaticaans concilie veranderde.
  • Muziekboeken en bundels van toen en nu.

De koren worden met behulp van foto’s in herinnering gebracht. Verschillende oude bekenden zullen hierop terug te vinden zijn. Ook wordt uniek materiaal van de koren getoond.

De tentoonstelling is te bezoeken voor en na de reguliere vieringen in de Hofkerk van 18 juli tot en met 9 september en tijdens de Open Kerkdagen op de woensdagen 18 juli, 1 en 15 augustus en zondag 9 september 2018 van 13.00 – 17.00 uur of na telefonische afspraak (06 21486325). Rondleidingen op verzoek.

Het Herenkoor Jubilate Deo luistert de tentoonstelling op met een speciaal concert. Dit concert vindt plaats op woensdag 15 augustus 2018 om 15.00 uur en wordt gegeven in de Protestantse kerk (Domineestraat 10) te Bergeijk.

In de tentoonstellingsperiode worden door Muziek aan de Markt een tweetal concerten georganiseerd en wel op zondag 22 juli 2018 en zondag 9 september 2018. Voor meer informatie over deze concerten zie: http://www.muziekaandemarkt.nl/agenda

De toegang is gratis voor concerten en tentoonstelling.

Werkgroep tentoonstelling