Kapelaan Bart Theunissen

kapelaan Bart TIk ben Kapelaan Bart Theunissen (36 jaar) en kom uit het Limburgs dorpje Ittervoort. Ittervoort ligt naast Thorn het witte stadje. Na de middelbare school ben ik ik naar het seminarie Rolduc in Kerkrade gegaan, waar ik de opleiding heb voltooid, maar zonder gewijd te worden. Vervolgens ben ik achtereenvolgens godsdienstleraar, productiemedewerker en kloosterling geweest. Uiteindelijk kwam ik op het Sint Janscentrum terecht. Dit is het seminarie van ons bisdom en het ligt in Den Bosch. Hier heb ik het laatste stukje afgelegd op weg naar het priesterschap en werd diaken gewijd in 2012 en priester in 2013. In 2013 ben ik kapelaan geworden in de binnenstad van Tilburg. Midden in de drukke stad, waar heel wat te beleven valt. De dag kwam dat men mij vroeg om naar parochie de H. Bernardus van Clairvaux te gaan. Onmiddellijk heb ik ja gezegd en van het een kwam het ander.

Een van de dingen die ik heb gedaan na mijn verhuizing naar de Kerkstraat in Luyksgestel is het aanschaffen van een russisch dwerghamstertje. Dit om wat meer leven in huis te hebben. Van dit kleine beestje kon ik heel wat leren in verband met mijn verhuizing.

Als je dit diertje uit de kooi haalt en in een andere kooi zet, gaat het eerst op verkenning en al na een paar seconden begint het een holletje te maken. Vervolgens gaat het op zoek naar eten, brengt het naar zijn nieuw holletje en gaat slapen.

Zo’n diertje begint meteen te handelen in de nieuwe situatie waarin het gekomen is. Zonder, denk ik, te mopperen en te klagen. Zonder te blijven herhalen hoe mooi het was in zijn vorige verblijf. Het begint in overgave onmiddellijk met de opbouw van zijn nieuwe woning. Het gebruikt dat wat voor handen is, of er nu veel of weinig bouwmateriaal aanwezig is. Het verleden laat het diertje achter zich en denkt slechts aan het nu.

Deze houding is een houding die we mogen leren van een diertje als dit hamstertje. Als we op een nieuwe plek terechtkomen bijvoorbeeld, maar ook als we terechtkomen in een nieuwe situatie: meteen alles ter hand nemen om het beste uit deze nieuwe situatie of plek te maken, zonder te klagen en te mopperen, in overgave en het verleden achter ons latend.

Zo is dit kleine diertje voor mij een voorbeeld geworden, om mijn eigen verhuizing naar deze mooie parochie op een goede manier te beleven.

Kapelaan Bart Theunissen